Er zijn verschillende trappen te koop. Denk hierbij aan industrietrappen, huishoudtrappen, bordestrappen en schilderstrappen. Er zijn trappen voor professioneel of particulier gebruik. Welke trap uitvoering wordt het vaakst gebruikt? En welke certificering hebben trappen? Je leest het in dit artikel.

Welke trap uitvoeringen zijn er?

Laten we ons eens verdiepen in de ruime keuze in trappen. Veel trappen worden gemaakt van aluminium, omdat dit een lichtgewicht materiaal is. Daarnaast gaat deze grondstof lang mee en kan het door de coating een ware ‘eyecatcher’ zijn. Trappen zijn te verdelen in de volgende soorten.

Enkele trap

Enkele trappen zijn de meeste gekochte trappen, je kan ze maar aan 1 kant betreden. Daarnaast hebben ze een vaste steunbeugel die niet inklapbaar is. Doordat de beugel niet inklapbaar is nemen ze iets meer opbergruimte in. In de volksmond worden enkele trappen ook vaak ‘bordestrap’ genoemd. Professionele bordestrappen hebben vaak twee bordessen boven elkaar, waardoor er extra werkruimte is.

falco trap van altrex

Dubbele trap

Bij een dubbele trap zijn beide kanten van de trap oploopbaar. Daardoor verplaats je de trap minder vaak, ook bij een groot werkoppervlak. Deze types worden vaak aangeschaft vanuit ergonomisch oogpunt en kosten dus minder ‘verplaatsings inspanning’. Je klapt de trap binnen twee seconden in, waardoor deze makkelijk te vervoeren is. Dubbele trappen zijn voorzien van een verstelbare steunbeugel.

Magazijntrap

Een magazijntrap is een verrijdbare trap die, zoals de naam doet vermoeden, veel in magazijns gebruikt worden. Er zitten twee of vier wielen aan. Met de handzame beugels verplaats je de trap eenvoudig en hoef je dit type niet op te tillen.

Huishoudtrap

Tot slot is er ook nog de huishoudtrap. Deze vind je in veel huishoudens en is geschikt voor allerlei klusjes binnenshuis. Je pakt deze trap er makkelijk bij om een klein klusje uit te voeren. Denk hierbij aan het zemen van de ramen.

De certificering van trappen

Wanneer je werkt op hoogte, is er altijd een risico op een ongeluk. Daarom zijn er strenge regels rondom de certificering trappen. Hieronder zetten we de wetten en normen voor je op een rij:

  • De warenwet: deze Nederlandse wetgeving geldt voor alle trappen.
  • EN 131: de Europese wetgeving voor trappen.
  • NEN 2484: de wetgeving voor professioneel gebruik en ARBO.
  • Red Step: Altrex maakt veiligheid zichtbaar met een rode trede die bepaalt tot waar je veilig op de trap mag staan.
  • Ergo 360: Voor ergonomisch gebruik.
  • EN 14183: Europese norm voor traptreden en opstapjes.
  • EN 14975: Europese norm voor zoldertrappen.

Altrex is het grootste en bekendste merk van aluminium klimmaterieel en is voorloper in de branche. Alle Altrex trappen voldoen aan de strengste normeringen en wetten. Hierdoor weet jij zeker dat de trappen veilig te gebruiken zijn.

Let op: indien je een trap voor professionele werkzaamheden gaat gebruiken, dan moet deze voldoen aan de NEN 2484.

taurus trap van altrex

Hoe hoog moet je trap zijn?

Welke hoogte kies je? De laagste trap heeft twee treden. Hiermee kom je al snel tot een werkhoogte van 2,5 meter. Meestal wordt gekozen voor een trap met vijf treden, waarmee je 3 meter hoog komt. Kies bijvoorbeeld voor een aluminium trap met 5 treden. Dit is een goede hoogte voor de meeste lichte klusprojecten. Trappen met vijf treden zijn compact en eenvoudig te verplaatsen.

Wat is de beste trap?

Binnen het assortiment van Altrex vind je de beste trappen voor alle soorten gebruik. Er zijn trappen voor intensief professioneel gebruik en lichtgewicht trappen voor allerlei werkzaamheden rondom het huis. De hoogte en uitvoering kies je zelf.

Welke trappen worden het meest verkocht?

De meest gekozen varianten zijn de Altrex Falco en Altrex Taurus voor professioneel gebruik. Voor thuisgebruik is de Altrex Double Decker een veel gekozen type. Al deze model trappen zijn verkrijgbaar met 5 treden. Heb je advies nodig bij het kiezen van de juiste aluminium trap? Onze klantenservice staat iedere werkdag voor je klaar.