0%
Hoe kan u veilig werken op een ladder, of trap?

Het veilig kunnen werken op een trap of ladder is erg belangrijk, want bij de minst geringe misstap kunnen er zich al rare ongelukken voordoen. Relevant is dan ook dat deze klimmaterialen voldoen aan de gelden normen met betrekking tot stevigheid en stabiliteit. Uiteraard draagt u ook zelf een verantwoordelijkheid over het veilig gebruik van deze goederen. In deze blog geven we u een paar handige tips.

veilige trapen EN131

Wat houdt de EN-norm op mijn ladder, of trap in?

Alle ladders en trappen, zowel particulier als professioneel, moeten voldoen aan de geldende Europese normen. Deze norm geeft kort beschreven weer aan welke eisen klimmaterieel moet voldoen. Denk hierbij aan afspraken over: maatvoering en stevigheids berekeningen. De norm waarin dit is vastgelegd is de EN-131. Als u een deugdelijke trap, of ladder heeft dan zit er dan ook altijd een sticker op met deze beschrijving. Bent u op zoek naar ladders, of trappen van hoogwaardige kwaliteit? Bekijk eens onze Altrex trappen, of Altrex ladders.

Het verschil tussen professioneel en particulier klimmateriaal

Uiteraard zijn er verschillen op te merken tussen particulier en professioneel klimmateriaal. Denk hierbij alleen al aan gebruikskenmerken, zoals: afstand tussen de sporten, diepte van de sporten en constructieberekeningen. Anderzijds zijn ook nog andere afspraken hierover vastgelegd, denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Delen bij een ladder mogen niet meer los van elkaar te gebruiken zijn. Op deze wijze werk je dan ook altijd op een compleet product.
  • Er zijn vaste afstandsmaten over de uitloop van een ladder, of bij de lengte van de stabiliteitsbalk. Dit is snel al een hele breedte: 1.18 meter.
  • Een werkgever dient de klimmaterialen periodiek te keuren met een minimum van eenmaal per jaar. De fabrikant keurt alle goederen uiteraard als ze uit de fabriek komen, vanaf deze termijn gaat het eerste jaar dan ook in. Let op: als een ladder of trap geleverd wordt, inspecteer deze direct.

De regels rondom maten, etc veranderen voortdurend. Aan deze kleine opsomming kan u geen rechten ontlenen.

veilige ladders en trappen kopen bij ladders en rolsteigers

Handige tips voor het veilig gebruiken van een trap, of ladder

Het vallen van een hoogte kan uiteindelijk leiden tot nare ongelukken, met soms zelfs de dood tot gevolg. Inachtneming van veiligheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld het lezen van een bijsluiter, kunnen we niet vaak genoeg onderstrepen. Wat kan u zelf nog meer doen?

  • Voordat u het klimproduct gaat gebruiken is het raadzaam om deze te inspecteren Werkt alles nog naar behoren en is er bijvoorbeeld geen schade zichtbaar.
  • Gebruik de producten alleen op een stevige en egale ondergrond.
  • Klim altijd met uw gezicht richting de ladder, of trap naar boven toe en houdt u zelf altijd vast.
  • De belasting van de meeste ladders en trappen is maximaal 150 kilogram. Uiteraard zijn ze op meer gewicht getest, maar dit is het maximum gewicht voor de eindgebruiker.
  • Draag tijdens het betreden alleen schoeisel welke u niet uit kunnen laten glijden, of uit balans kunnen doen raken (slippers, sandalen, etc…..).
    Houdt rekening met de wind, regen, of andere weersinvloeden die ervoor kunnen zorgen dat een ladder/trap glad kan worden, of om kunnen doen laten vallen.

Hoe vaak moet mijn ladder of trap gekeurd worden?

Zoals eerder beschreven dient klimmateriaal periodiek gekeurd te worden met een minimum van eenmaal per jaar. Deze inspectie dient zorgvuldig (bedrijfsmatig) vastgelegd te worden, tevens moet het gekeurde product gemarkeerd zijn met een nummer zodat dit te herleiden is. In de praktijk zou een gebruiker altijd, voorafgaand aan het gebruik, moeten kijken of het product veilig genoeg is om überhaupt te gebruiken. Controleer bijvoorbeeld de bomen, bevestigingspunten, sporten, voeten, of andere zaken op: corrosie, deugdelijkheid, of loszittende onderdelen.

klantenservice laddersenrolsteigers

Hulp nodig bij de juiste keuze van ladders en/of trappen?

Bent u op zoek naar de juiste ladder, of trap? Wij voeren een uitgebreid assortiment van diverse merken en adviseren u graag verder. Komt u er niet helemaal uit, of heeft u misschien vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op 0511- 40 25 64, of info@laddersenrolsteigers.nl. Veiligheid gaat toch boven alles?