0%
Tot welke windkracht mag ik op een rolsteiger werken?

rolsteiger schade

Zodra het minder weer wordt en het veel gaat regenen en stormen, beginnen velen die op rolsteigers werken (gelukkig) na te denken tot welke windkracht zij op hun steiger mogen staan. En hoe kan je bijvoorbeeld de steiger nog steviger en stabieler krijgen? In dit artikel gaan we nader in op dit onderwerp.

Voorkom het omwaaien van een rolsteiger

Het omwaaien van een rolsteiger voorkomen is iets wat iedereen wil. Naast zowel de materiële als financiële schade moet u ook maar hopen dat er tijdens het omvallen geen mensen werkzaam waren op de steiger, of dat een toevallige voorbijganger geraakt wordt. Situaties waar we niet graag aan moeten denken, maar waar toch rekening mee gehouden moet worden tijdens de opbouw van rolsteigers. Hier al een aantal korte tips:

  • Volg de opbouwinstructies van de fabrikant
  • Bouw alleen op een harde ondergrond op (of gebruik bv. rijplaten)
  • Houdt rekening met de windgevoeligheid van de locatie waar de stellage opgezet wordt
  • Laat een steiger niet onbeheerd achter, zodat derden onderdelen kunnen stelen wat de stabiliteit niet ten goede komt
  • Gebruik stabilisatoren; minimaal 2 voor werken aan de gevel, 4 voor vrijstaand werken (wettelijke verplichting)
  • Maak alleen gebruik van een rolsteiger platform met opwaaibeveiliging
  • Pas, afhankelijk van hoogte en windkracht, muurverankering toe.

Tot welke windkracht mag een rolsteiger gebruikt worden?

Zodra het hard(er) begint te waaien is het verstandig om de weersverwachting goed in de gaten te houden. Met een harde storm kan u, of uw personeel gewoonweg niet op een steiger aan het werk. Zoals u begrijpt werkt u op hoogte en vangen dergelijke stellages veel wind. Zo is het ook altijd verstandig om te kijken waar u uw rolsteigers opbouwt. Is dit bijvoorbeeld in een woonwijk, of juist op een windgevoelige plek (hoek van een gebouw). Een rolsteiger mag niet gebruikt worden zodra er windsnelheden zijn gemeten boven de 14 m/s. Dit wordt aangegeven met 6 Beaufort, hierover later meer. Indien u aan het einde van de dag de stellage onbeheerd achterlaat, en er is sprake van 6 Beaufort, dan bent u verplicht om deze naar een windvrije locatie te rijden. PS: ook bij sneeuw, ijzel, zware regenval, of bliksem mogen steigers niet worden gebruikt.

veilig werken op een steiger

Wat is windkracht en Beaufort?

In bovenstaande wordt gesproken over 6 Beaufort, maar wat betekent dit nu eigenlijk? En wat is het verschil met windkracht? De schaal van Beaufort is een classifcatie waarin windsnelheden worden weergegeven. Eigenlijk wordt hiermee ‘windkracht’ bedoeld, het enige verschil is dat we met windkracht uitdrukken dat er minimaal 10 minuten een bepaalde windsnelheid wordt gemeten. In het geval van 6 Beaufort is de windsnelheid 14 m/s. Er is dan langer dan 10 minuten gemeten dat de windsnelheid 14 m/s per is. Wanneer we het over windkracht zes hebben, dan hebben we het over een krachtige stijve bries. De bomen gaan volop heen en weer, vlaggen staan strak en er is sprake van een grotere golfslag in het water (bron: KNMI).

Wanneer is verankeren van een steiger noodzakelijk?

Verankering van een steiger met storm is verplicht wanneer er sprake is van windkracht 6. Ook is het een aanbeveling zodra de stelling onbeheerd achtergelaten wordt. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn als u een klus heeft waarbij u meerdere dagen op hoogte aan het werk moet. Los van de storm, of windkracht moet een steiger buiten altijd verankerd zijn vanaf een vloerhoogte van 8 meter en binnen vanaf 12 meter (A-blad rolsteigers).

klantenservice laddersenrolsteigers

Klantenservice | laddersenrolsteigers.nl

Veilig werken op hoogte is een must, het is altijd belangrijk om rekening te houden met de kleinste risico’s. De weersverwachting in de gaten houden klinkt als een klein ‘dingetje’, maar is o zo belangrijk. Heeft u vragen, of hulp nodig bij het veilig opbouwen van uw steiger? Onze klantenservice is iedere werkdag beschikbaar op 0511- 40 25 64, of viainfo@laddersenrolsteigers.nl.

TIP: Laat u vrijblijvend adviseren over een rolsteiger bij laddersenrolsteigers.