De veelgestelde vraag die wij krijgen is hoelang het duurt om een steiger op te bouwen? Dit verschilt natuurlijk per steiger en per werkhoogte.  Welke regels gelden er om een steiger op te bouwen? En hoe bouw je een steiger op? Een steiger schaf je niet zo maar aan hier ga je eerst goed over nadenken heb ik hem nodig voor thuis of professioneel gebruik, en hoevaak ga ik deze gebruiken. Een steiger kan een handig hulpmiddel zijn voor klussen waaraan je bij een ladder niet genoeg hebt of meer stabiliteit wilt.  In deze blog gaan we je alles vertellen over hoe je een steiger opbouwt en de regels die er aan verbonden zijn. 

Hoelang duurt het om een steiger op te bouwen? 

Het opbouwen van een steiger hangt af van een paar dingen af hoeveel ervaring heb je met opbouwen van een steiger? hoe hoog is de werkhoogte van de steiger? en vele andere factoren. Het opbouwen van een steiger vereist veel aandacht en enige precisie je moet namelijk zorgen dat dit goed gedaan wordt voor je eigen veiligheid maar ook voor die van anderen die er eventueel ook opstaan of voorbijgangers. Als je veel ervaring hebt met opbouwen van een steiger heb je hem meestal binnen een kwartier tot half uurtje te staan. Omdat je hier veel ervaring mee hebt staat hij sneller omdat je weet wat je doet en dus de ervaring hebt hoe alles bevestigd moet worden. Heb je iets minder ervaring met het opbouwen van een steiger dan heb je dit meestal binnen een half uur tot driekwartier klaar. Dit komt omdat je iets meer je aandacht erbij moet hebben voor de handelingen die uitgevoerd moeten worden hierbij heb je de volle aandacht nodig zodat de steiger stabiel staat voor jezelf en eventuele voorbijgangers. 

Welke regels gelden er om een steiger op te bouwen? 

Sinds 2018 gelden er nieuwe regels omrent het opbouwen van een steiger deze is vooral gemaakt voor het veilig op en afbouwen van steiger. Om een steiger op te bouwen en te mogen betreden moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Volgens de nieuwe regelgeving moet je wanneer je het platform betreed eerst een heupleuning aanbrengen. Daarnaast moeten de platformen waar je aan op het werk bent voorzien zijn van een kantenplankset zodat er geen gereedschap etc. naar beneden kan vallen ook moeten ze voorzien zijn van boven en tussen leuningen. Vele mensen denken dat de oude rolsteiger niet gebruikt mag worden dit is niet het geval je moet er alleen op letten dat je de oude rolsteiger aanpast aan de nieuwe regelgeving. Dit betekent dus dat je een heupleuning en voorloopleuningen moet bestellen zodat je oude steiger aan de voorwaarden voldoet. Als de rolsteiger aan alle voorwaarden voldoet is de ARBO geschikt en kun geen bekeuring of een bouwstop etc. krijgen. Als de steiger niet aan de nieuwe opbouwnorm voldoet dan riskeer je een forse boete of eventueel een bouwstop die pas weer verder mag gaan als je rolsteiger helemaal aan de voorwaarden voldoet.

Hoe bouw je een steiger op? 

Om een steiger op te bouwen moet je eerst kijken of: 

  • Je een stabiele ondergrond hebt. 
  • De grond waar op de steiger komt te staan vlak is ( geen modder,steentjes etc.) 
  • De ondergrond vrij is van obstakels en niet afloopt zodat de steiger blijft staan
  • Kijk of de rolsteigers eventueel vast gemaakt kan worden aan een gebouw of iets dergelijks.

Weet je zeker dat dit allemaal goed is dan kun je beginnen met het opbouwen van de steiger dit doe je als volgt: 

  • Bepaal jou werkhoogte wil je op een oneven werkhoogte werken dan begin je met een opbouwframe van 7 sporten. Ga je op een even hoogte werken dan kun je beter met een opbouwframe van 4 sporten beginnen. 
  • Plaats vervolgens de wielen in het opbouwframe en je bent klaar voor de eerste stap en kun je de opbouwframe rechtop neerzetten. 
  • Zet de opbouwframes op wielen en begin met het plaatsen van de horizontaalschoren hierbij is het belangrijk dat je de schoren van binnen naar buiten vestigd, waardoor je meer stevigheid en stabiliteit creëert. 
  • Draai de wielen naar buiten en plaats deze op de rem. 
  • Nu kun je de eerste voorloopleuning plaatsen plaats deze op de bovenste sport. 
  • Plaats hierna hierna het eerste platform. 
  • Zorg dat het platform stevig bevestigd is voor je op deze kan gaan staan. 
  • Heb je Driehoeks stabilisatoren nodig? Bevestig deze dan hierna bevestig deze onder de 7e sport en tussen de 1e en 2e sport stel ze vervolgens af zodat de uiteinden de grond raken. 
  • U kunt nu het platform betreden en het volgende opbouwframe bevestigen met 4 of 7 sporten. 
  • Plaatsvervolgens tussen de frames borgclips deze zijn belangrijk voor de veiligheid van een steiger.
  • Zo kun je verder bouwen totdat je de gewenste werkhoogte hebt bereikt. 
  • Op het hoogste platform dient een kantenplankset gebruikt te worden voor het eventueel afvallen van gereedschap of andere materialen. 
  • Heb je dit allemaal gedaan dat is jou steiger klaar voor gebruik. 

Wij hopen dat wij u met deze blog meer informatie hebben kunnen geven en antwoord op al u vragen hebben kunnen geven. Mochten er nog meer vragen zijn dan kunt u altijd contact opnemen met omze klantenservice info@laddersenrolsteigers.nl of bel naar 0511-402564