0%
Hoe moet een rolsteiger worden beklommen?

Een rolsteiger op een deugdelijke en veilige manier gebruiken is natuurlijk een gegeven die ieder bedrijf na wil streven. Voorheen werden steigers opgebouwd met de traditionele schoren, waarbij men vaak de stellage buitenom beklom. Dit zorgde voor een aanzienlijk valgevaar, waaruit diverse ongelukken zijn voortgekomen. Zware ongelukken soms met een dodelijke afloop. Sinds een aantal jaren geldt dan ook een nieuwe regelgeving waaraan rolsteigers moeten voldoen, namelijk: werken met een heupleuning.

voorloopleuning steiger

Wat houdt deze werkwijze kort gezegd in:

  • Op iedere etage waar je aan het werk bent, of aan het op/afbouwen bent, moet je beschermd zijn tegen valgevaar
  • Je doet dit eenvoudig door je schoren te vervangen door een heupleuning
  • Tevens moet iedere etage voorzien van een steiger platform met luik
  • De opbouwframes van de steiger plaats je vervolgens als eerste op elkaar
  • Hierna plaats je de heupleuning en als laatste stap de vloer met luik
  • Je bouwt net zolang door op deze manier tot de gewenste werkhoogte bereikt is.

De rolsteiger beklimmen mag vervolgens maar op 1 manier worden uitgevoerd. Je beklimt de steiger binnendoor en verplaatst je door het luik naar boven toe. Op deze manier ben je maximaal beschermd tegen het valgevaar.

Tip: bouw je rolsteigers altijd op tegen de gevel aan? Dan mag je de heupleuning aan 1 zijde en mag je aan de gevelzijde nog steeds met schoren werken. Zorg wel voor voldoende diagonaalschoren en horizontaalschoren.

Hieronder laten we in het kort een impressie filmpje zien hoe een rolsteiger Altrex eruit ziet als deze opgebouwd is conform de huidige veiligheidsnormen.

Afmeting rolsteiger, welke keuze moet je maken

De keuze voor een steiger kan je maar 1 keer goed doen. Een steiger kopen is namelijk een dure investering waarbij je er vanuit mag gaan dat de stellage jaren mee kan. Wanneer je op zoek bent naar dit product is het raadzaam om vanaf begin af aan na te denken over de afmetingen die je nodig bent. Je hebt de keuze uit de volgende opties:

  • Welke breedte ben je benodigd? Een standaard uitvoering die veel gekocht wordt is de 1.35 meter brede steiger. Je kan met dit type twee vloeren naast elkaar leggen, hierdoor heb je maximale werkoppervlakte. Wanneer je vaak in krappe ruimtes werkzaam bent, dan is een 0.90, of 0.75 variant een goede optie. Het verschil tussen deze twee: bij de 0.90 variant kan je de vloer eenvoudiger verleggen zonder dat je met schoren, of voorloopleuningen problemen krijgt. Bij een 0.75 uitvoering ben je gebonden aan vaste maten.
  • De lengte van het steiger platform is ook iets waar je aandacht aan moet besteden. Zo kan je kiezen uit drie verschillende lengtematen, te noemen: 1.85, 2.45 en 3.05 meter. De meest gekozen uitvoering is de middenmaat (2.45 meter). Deze is makkelijk te hanteren in de praktijk en zorgt tevens voor een fijn werkoppervlakte.
  • Een ander punt waar je rekening mee moet houden is de werkhoogte die je benodigd bent. Want wat wordt nu eigenlijk met werkhoogte bedoeld? In de steigerbranche hebben we te maken met diverse termen zoals: platformhoogte = de hoogte waar de steigervloer ligt, totale hoogte van de steiger (naam zegt het zelf al) en de werkhoogte. De werkhoogte wordt als volgt berekend platformhoogte + twee meter. Een veel gekozen werkhoogte is de rolsteiger kopen 10 meter.

Uit welke rolsteiger onderdelen bestaat een stellage?

Een steiger bestaat uit diverse rolsteiger onderdelen die uiteindelijk bepalen hoe de steiger eruit ziet. Hoe meer onderdelen je in de stellage plaatst hoe hoger je kan werken en hoe stabieler de uitvoering uiteindelijk wordt. Belangrijke onderdelen van een steigers zijn: opbouwframes, schoren, steigerwielen, rolsteiger stabilisator en steiger platforms. In onderstaand simplistisch filmpje kan je op gemak kort nog even door alle onderdelen heen scrollen.

uitwijkconsole rolsteiger

Uitwijkconsole steiger: veilig naar je dakkapel

Een veel aangeschaft ‘bij product’ is de uitwijkconsole steiger. Dit is vooral een handige set voor professionals, of actieve doe-het-zelvers die veel aan het dakkapel moeten werken. Een dakkapel is vaak een lastig te bereiken ruimte waar je vaak moet verven, of de kozijnen moet vervangen. De uitwijksteiger bouw je in een aantal minuten aan je rolsteiger en is tevens verstelbaar, zodat je deze op ieder dak kan toepassen. Een ander voordeel is dat de console telescopisch is: je kan er dus voor kiezen om twee vloeren te plaatsen, of juist 1 vloer.

Klimmateriaal kopen? Er zijn diverse oplossingen

Ben jij vaak op hoogte aan het werk en wil je graag ook een goede en bovenal veilig oplossing hiervoor? Wij helpen je graag op weg en zullen je verder adviseren over alle beschikbare mogelijkheden. Ook een ladder kan een goede optie zijn om veilig op hoogte te komen. Onze klantenservice is iedere werkdag bereikbaar, zowel per mail als per telefoon. Neem snel contact met ons op!