0%
Controle door inspectie op correct gebruik steigers

Gebruikt u uw rolsteiger volgens de wettelijke veiligheidsnormen? Dit is een vraag die te alle tijde actueel moet zijn, echter zien we dit in de praktijk vaak anders. Om deze reden gaat de inspectie SZW dit najaar beginnen met controles op het veilig werken met steigers. Door het gehele land zullen inspecteurs hun aandacht vestigen op kleinere bouwplaatsen. De focus zal dan ook liggen op de kleinere bedrijven, van ZZP'ers tot aan MKB bedrijven (zo’n 10 medewerkers), dit kan dus een installateur, timmerman of schilder betreffen.

Waarom wordt er nu actief gecontroleerd hierop?

Sinds 2018 gelden reeds nieuwe opbouwnormen voor rolsteigers. Sindsdien is het verplicht om te werken met een heupleuning. Deze leuning moet u beschermen voor het valgevaar tijdens de op -en afbouw van uw stellage. Reden voor deze nieuwe norm was de oplopende lijst met ongevallen doordat steigers gewoonweg niet veilig opgebouwd en gebruikt werden.

De meest voorkomende fouten:

rolsteiger nieuwe norm

  • Ontbreken van een kantplankset op de etage waar men aan het werk is
  • De stabilisatoren zijn aanwezig, maar niet geplaatst
  • De steiger staat niet waterpas op een harde egale ondergrond
  • Er wordt nog alleen opgebouwd met traditionele schoren
  • Het ontbreken van een platform met luik
  • Steigermateriaal wordt niet periodiek gekeurd 

 

  • Niet paraat hebben van een RI&E en hierop gebaseerd PvA

Wanneer krijgt u een boete?

Als uw organisatie niet voldoet aan de geldende wet -en regelgeving dan is de kans aannemelijk dat u een waarschuwing, of zelfs een boete krijgt, deze keuze ligt bij de inspecteur. Tevens dient u de werkzaamheden te staken totdat voldaan is aan de door de inspecteur gestelde verbeterpunten. Een andere aandachtspunt is de risico-inventarisatie en -evaluatie gecombineerd met een plan van aanpak. Volgens de ARBO wet moet iedere organisatie een dergelijk plan hebben, ook als u bijvoorbeeld minder dan 10 personeelsleden heeft. 

Waar moet uw rolsteiger aan voldoen?

Uw rolsteiger moet aan een aantal zaken voldoen om veilig te kunnen werken en om boetes te voorkomen. Wij hebben een belangrijke opsomming voor u gemaakt:

  • Periodieke keuring (minimaal 1x per jaar). Alle onderdelen worden los gekeurd, dit wordt vastgelegd met een keuringssticker op het onderdeel. 
  • Houdt tijdens de op -en afbouw van stellages de gestelde veiligheidsnormen van de fabrikant aan. 
  • Voor professioneel gebruik geldt: u mag pas het steigerplatform betreden als er een randbeveiliging aanwezig is die u beschermt tegen valgevaar.
  • Maak gebruik van muurverankering wanneer u op hoogte werkzaam bent

Rolsteiger kopen? Vraag advies

Wilt u ook veilig werken en voldoen aan de wet -en regelgeving, bijvoorbeeld met de rolsteiger voorloopleuning? Laat u dan vrijblijvend door ons adviseren en neem snel contact met ons op. Dit kan op 0511 - 40 25 64, of per e-mail: info@laddersenrolsteigers.nl